Onze werkwijze


Onze werkwijze wordt in elke behandeling volledig bepaald en afgestemd op de eigen levensweg. In tegenstelling tot reguliere psychologische praktijken hanteren wij geen vaststaande theorie. De Islamitische diepte-Psychologie is een denkkader die het mogelijk maakt om de weg vrij te maken die de toekomst opent van de persoon die behandeld wordt. Langs deze weg houden wij ons ver van een moraliserend oordeel. Ook worden mensen niet beoordeeld op of ze ‘normaal’ zijn of niet. Samen met de behandelaar zal geprobeerd worden er achter te komen hoe onbewuste patronen van invloed zijn op relaties, gedrag en gevoelens. Zo proberen wij tot een begrip te komen hoe deze patronen zich ontwikkeld hebben. In het contact met de behandelaar komen de problemen tot uitdrukking. Zo kunnen deze problemen niet alleen verstandelijk, maar ook emotioneel verwerkt en begrepen worden.


Islamitische Praktijk


De mens weest in verhouding tot God. Wij werken in Naam van God en herkennen Zijn Woord in de openbaringen van de profeten, met name van Mohammed en de Koraan. Wij houden ons ver van een zelf-denken-te-weten. Wie het wezen van de mens en zijn verhouding tot God bestudeert leert dat de benadering van de waarheid niet kan gebeuren op afstand, maar in de nabijheid tot de ander, tot onszelf en tot God. Dit betekent leren ons leven te ervaren in verhouding tot God, gehoorig zijn aan Hem en ruimte maken voor het wonder, voor het ongeziene.


ذَٰلِكَ الْكِتَابُ لَا رَيْبَ ۛ فِيهِ ۛ هُدًى لِّلْمُتَّقِينَ ﴿٢﴾ الَّذِينَ يُؤْمِنُونَ بِالْغَيْبِ وَيُقِيمُونَ الصَّلَاةَ وَمِمَّا رَزَقْنَاهُمْ يُنفِقُونَ

Dit is het Boek waarover geen twijfel is, een Leiding voor hen die gehorig zijn aan God, die geloven in het ongeziene, bidden en goed doen met hetgeen waarin Wij hen hebben voorzien.

Soerah al Baqarah ; 2-3

Binnen de reguliere geestelijke gezondheidszorg wordt de mens in de regel als individu beschouwd. De patiënt wordt standaard beoordeeld in zijn afwijking ten opzichte van een ‘norm’. De diagnose van deze afwijking wordt gecategoriseerd en een behandelstrategie opgesteld. Het doel is dan normalisering: het opheffen van de klachten en de afwijkingen. Van geluk, leven en genezing wordt niet gesproken. De reguliere klinische psychologie richt zich op het gedrag van de mens, en niet op de mens zelf. En of dit nu in een ‘intercultureel’ of zelfs een ‘islamitisch’ jasje gestoken wordt maakt geen verschil. Het blijft een uiterlijk en normaliserend proces. Wij volgen daarentegen de Islamitische diepte-Psychologie. Dit is een aftakking van de psychoanalyse van Freud en Lacan. De psychoanalyse is een strikt wetenschappelijke methode waarbij geen theorie ontworpen wordt over ‘hoe het zit’ en ‘hoe het zou moeten’, maar waar we ons uitsluitend beperken tot de mens die tegenover ons zit, beter: alles wat gebeurt met en tussen ons. Dit zorgt voor de naadloze aansluiting met de Waarheid van de Islam. We vermengen de Kennis van de Koran en de Soennah niet met een menselijk denken-te-weten. Wij stellen ons in vertrouwen op Allah de Verhevene en kunnen ons op grond daarvan richten op de onbegrijpelijke werkelijkheid zelf. De Freudiaans-Lacaniaanse psychoanalyse laat nadrukkelijk ruimte voor het onbekende, het ongekende, het onkenbare, het niet-weten.

Der Menschen Maß ist’s.
Voll Verdienst, doch dichterisch wohnet
Der Mensch auf dieser Erde.


Kosten


Ieder consult kost € 70,- per sessie. Een sessie duurt 50 minuten, tenzij anders afgesproken. Het eerste gesprek is gratis. U dient zelf te informeren bij uw zorgverzekeraar of u in aanmerking komt voor een vergoeding.